Eerste week in Chipangali
Zo hier zit ik dan in Zimbabwe. Raar om te bezeffen maar het is toch echt zo! Mijn eerste week zit erop. De eerste paar dagen waren best moeilijk. Maarja je word natuurlijk ook ineens in een heel ander leven gegooit. Gelukkig gaat het nu goed :) Ik begin mijn draai te vinden :)
De reis hier naartoe was perfect gelopen. Vond het ook erg leuk en heb zelfs nog de eerste helft van de champions leage finale gezien in Cairo. Helaas hoorde ik later dat Chelea gewonnen had... Ik moet toch even zeggen dat het machtig blijft als je zo'n vliegtuig in lucht in ziet gaan. Na ongeveer 24 uur reizen kwam ik aan in Bulawayo. Ik had me zo voorgesteld dat het vliegveld niet super groot was maar dat er maar 1 vlucht per dag komt en een schuurtje de aankomst en vertrekhal was had ik nooit kunnen bedenken. Toen ik eenmaal mijn vizum en koffer had stond Nikky ( de vrouw van de eigenaar ) mij op te wachten. We stapten in de auto en pikten gelijk twee lifters op die naar Bulawayo moesten ( de tweede stad van Zimbabwe ). Achteraf bleek trouwens dat het politie agenten waren. Nadat we ze hadden afgezet moest Nikky nog wat dingen regelen in de stad en ik bleef in de auto. Het enige nadeel was dat de ramen openstonden, de sleuten nog in het contact zat en het midden in de stad was. Mijn hard ging wel even wat sneller kloppen, zeker toen er ook nog is drie mannen iets aan mij wouden verkopen. Na een paar minuten kwam ze terug en nadat we haar zoon hadden opgehaald ( Ryan ) gingen we naar Chipangali ( the wildlife orphanage ). Daar ontmoete ik Kevin ( de eigenaar ) en de andere vrijwilligers. Verder had ik nog een tour gehad rond het terein en dus ook alle dieren gezien. Het duurde 3 dagen om de tour volledig af te maken, maarja ze zijn hier ook allemaal zo druk! En het is ook vrij groot, veel dieren dus :) Om half 7 is het meestal etenstijd en daarna hebben we een kampvuur op het terrein waar de vrijwilligers verblijven. Het voelt een beetje als kamperen.
Oke ik zal ook maar is wat vertellen over mijn bezigheden hier. Merk dat ik vrij uitgebreid ben en zoveel tijd heb ik niet.... Nouja ik kwam op zondag aan en maandag is de vrije dag dus ik kon gelijk uitslapen. Daar heb ik ook dankbaar gebruik van gemaakt want ik ben zo ongeveer 12 uur geslapen :) De rest van de dag een beetje rond het zwembad gehangen. Rond middageten en avondeten aan we altijd naar het huis van de eigenaar. En daar eten we gezamelijk, echt als een soort van familie! Dinsdag was dan echt mijn eerste werkdag en ik keek er eigenlijk wel naar uit. Poeh even nadenken wat ik toen gedaan heb hoor.... Hou namelijk geen dagboekje ofzo bij. Volgens mij heb ik eerst met een baby vervet monkey gelopen, dat is nou echt iets waarvoor je hier bent! Voor de rest hebben we een soort cactus verwijderd van een boom en hak je dan in stukken en breng je naar de dump. Dat is wel even leuk om te vertellen dat onderweg naar de dump plaats je langs de slacht komt. Daar worden dode dieren in stukken gehakt en later aan de leeuwen gevoerd! Als je niet tegen bloed kunt kun je daar beter niet komen! Vaak zijn het koeien of ezels die ze binnen krijgen, ook veel kippen. Je moet het hier een beetje zien als een dierentuin, alleen ben ik dan nu de verzorger. In de ochtend loop je soms mee met een van de werknemers hier waarmee je de hokken van de leeuwen schoonmaakt. Botten weghalen, poep scheppen, waterbak verschonen en dat soort dingen. Erg gaaf om zo dicht bij de leeuwen te komen, die toch wel het meeste indruk maken! Sommige kun je een soort van aaien/krabben op hun rug. Maar pas altijd op voor de scherpe tanden en klauwen! :P Voor de rest moeten we elke ochtend eten halen voor de dyker ( een soort van hertje ) maar ze denken dat die zwanger is dus die zit nou in een speciaal kooitje. Verder hakken we ook vaak takken of kleine bomen om voor de antilope. Ohh ja deze week zijn we ook veel bezig geweest met een nieuwe kooi voor ziggy dat is een banded mongoose. Als je wilt weten hoe die eruit ziet moet je maar even googlen! Maar zijn kooi is nu klaar en hij vind het helemaal geweldig! Grappig om te zien hoe hij overal aan ruikt en alles gelijk overhoop haalt. Hij maakt ook hele gekke geluidjes, ik zal er wel is een filmpje van maken. Vandaag zijn we bezig geweest met het harken van de kooien van de jakhalzen. Met harken bedoel ik alle bladeren weghalen, en dat zijn er aardig wat. Door de droogte vallen die er natuurlijk allemaal af. Ik spring een beetje van de hak op de tak maar er zijn zoveel dingen die ik nu al vergeet. Gister ben ik Bulawayo in geweest met Nikky en Trisha ( een andere vrijwilliger). Je denkt misschien dat het niet niet veilig is maar dat is echt overdreven! Het is heel gemoedelijk en eigenlijk is er niks aan de hand. Maar wow wat is het land mooi zeg! Dit is dus echt Afrka :) Een paar dagen geleden gingen we met zijn alleen naar een boerderij van een vriend van Kevin. Dat was boven op een heuvel en het uitzicht was prachtig, de rit er naartoe ook! We probeerden er met zons ondergang te zijn alleen was dat net niet gelukt. Daar hebben we in het pikken donker gegeten en naar de prachtige sterren hemel gekezen! Echt bizat hoeveel sterren er zijn :O Het kan hier trouwens behoorlijk koud worden hoor, word regelmatig wakker van de kou. De stroon wil ook nog wel is uitvallen. Zoals gister avond toen ik lekker stond te douchen en ik ineens op mijn instinkt af moest gaan waar alles was! Is ook wel is leuk om mee te maken hoor :P Het eten is hier echt geweldig! Sorry mam maar oehhh het is moeilijk om tegen dit eten hier op te boksen! haha Ze eten hier veel vlees maar ook veel brood wat ik eigenlijk niet verwacht had. Echt heel gevarieerd eten! Niks over te klagen dus. Vrijdag ga ik samen met Dorien naar hwange ( een nationaal park ). Daar blijven we volgens mij twee dagen en daarna gaan we naar de Victoria falls! Onderweg komt Trisha als je naar de vic falls gaan. Ben erg benieuwd hoe die trip gaat zijn. Kijk er in elk geval erg naar uit. Waarschijnlijk ga ik voor het eerst een olifant in het wild zien :) Dat moet toch wel indrukwekkend zijn. Nou volgens mij heb ik zo wel genoeg van mij laten horen. Ik ga zo nog even snel een douch nemen en dan aanschuiven bij het dinner, waar ik al erg naar uit kijk :)
Jose ik heb de naam voor je slang hoor! Alleen weet ik niet hoe het te spellen dus dat komt later!
Trouwens bedankt voor super leuke afscheid op schiphol!
Denk dat het volgende verhaal nog wel even op zich laat wachten. Misschien volgende week woensdag. Maar dit lijkt me toch wel genoeg voor nu.
Byebye mompara's
TREKKER!
Leuk om te lezen wat je allemaal aan het doen bent in Afrika! Begin nu toch wel een beetje jaloers te worden hoor, haha. Maar ben blij dat je je wat beter voelt dan in het begin!
En ik wacht met smart op de naam!
xx Joos
ps. wat vpnd je van het filmpje? haha
Wauw Luc, wat een beleving maak jij mee zeg!
Ben echt benieuwd naar je volgend verhaal. Heel veel plezier daar heel ver weg!
xx Angela (buurmeisje)
fijn om te horen Luc dat het nu goed gaat. alvast heel veel plezier als je naar de victoria watervallen gaat.
xxx Mama
jeetje Luc wat een belevenis. je krijgt een hoop indrukken te verwerken. geniet van al dat moois.
liefs Papa
Zo hee Luc,
Wat een geweldig avontuur!
Geniet er van
Sanne
he hallo Luc, de eerste stap in een anderte wereld nu gehad en nu dan wachten op die olifant en ander wild.Kun je echt je safaripak aan,haha. Nog een tip voor je, stop een klein notitieboekje of blaadje in je broekzak met een pen en probeer iedere avond wat kernpunten op te schrijven zo kun je dan aan het eind van een week snel dingen terughalen en vergeet de datum niet haha, succes en geniet , tot de volgende keer, liefs van ons.
Hee broertje,
Super om te lezen (en af en toe te horen) dat je hrt naar je zin heb!
ik mis je wel hoor!
Laatst zag ik klein zwaantje en allemaal snoeken in het water en moest meteen aan je denken!
Super veel plezier nog en dikke kus van je zus.
Luc! Wat leuk zeg om dit te verhaal te lezen en ons hier in t verre noorden te laten weten dat t goed met je gaat en de draai begint te vinden!
Goede tip van je oom en tante, maar wat ik me ook kan herinneren is dat er toch echt een leuk (misschien een beetje fout) tijger notitieboekje in ons pakket zat toch?? hahaha.
Nou genietse he en succes! xx Aniet
Hey Luc,
Zo te horen moest je even wennen maar zit je er nu lekker in! Het klinkt in ieder geval erg leuk! Voor je het weet ben je een regular Steve Irwin - de jonge jaren.
Heel veel plezier nog!
Hoi Luc.
Gaaf om iets van je te horen. Lijkt me allemaal erg leuk! Wandelen met dieren en leeuwen aaien! Veel plezier op je trip en ik wacht op je volgende verslag!
Greetz van Nanda
Hey Luc,
Wauw, wat een hoop leuke dingen maak je mee! Al die dieren. Heel veel plezier nog verder. En ik kijk uit naar je volgende verhaal!
Anouk
Hey Luc,
Fijn om te horen dat je het naar je zin hebt. En dat je zoveel dingen meemaakt. Ben benieuwd naar je volgende verhaal!
Liefs, Jolanda
P.s. zou je een paar recepten mee kunnen nemen? Want nog lkkrder eten dan van Alice Tukker, dat wil ik ook proberen:P
Hey Luc,
Wat ontzettend stoer man! Leuk om je verhalen zo te lezen. Dat je er maar een geweldige tijd mag hebben. Veel foto's maken he!
Stephan