Africa here I come! :)

Twee weken Zuid-Afrika

Zo ik ben weer in town hoor! Na een weer een week in de bush door te hebben gebracht. Ik heb elke week maar een uur om op internet te gaan, en vorige week was ik net te laat met het posten van mijn blog.

dat was ik nog vergeten maar toch wel leuk om te vertellen. Toen ik nog in Chipangali was ben ik met Dash, 1 van de leeuwen in zijn kooi geweest. Achteraf bezef je eigenlijk pas hoe bijzonder het is. Hij is tussen de honden bij het huis opgegroeit dus hij is gewend om met mensen om te gaan. Ze doen nu ook wandelingen met hem, wel raar dat je opeens een leeuw voorbij ziet lopen.

Oke twee weken geleden op maandag ben ik met het vliegtuig van Bulawayo Zimbabwe naar Johannesburg gevlogen. Na een uur wachten en met wat hulp werd ik uiteindelijk opgehaald door het backpackers hostel. Was raar om weer een snelweg te zien! Het uitzicht vanuit de auto was ook erg mooi over de stad, heb volgens mij nog nooit zo'n grote stad in mijn leven gezien dus het was best wel indrukwekkend! Toen we eenmaal in het hostel waren aangekomen was het al 4 uur en ik wou eigenlijk nog een tour doen omdat ik maar 1 dagje in joburg had. Dus toen heeft 1 van de werknemers me meegenomen in de stad. Ben op het hoogste gebouw van Afrika geweest, als ik het me goed kan herinneren was hij 200 meter hoog. Daarna zijn we ook nog naar het stadion geweest waar nederland de wk finale heeft gespeeld! Ja dat was weer een mooie ervaring. Het is ook gewoon cool om door de stad te rijden. Het ziet er alleen niet zo goed uit, veel gebouwen zijn leeg en het is een aparte stad. Gelukkig heb ik foto's gemaakt dus die zal ik later nog wel op mijn blog zetten. De volgende ochtend moest ik om half 7 vertrekken naar het busstation. Poeh dat was even chaotisch, heb ongeveer10 keer moeten vragen voordat ik mijn gereserveerde busticket heb weten te bemachtigen. Er is daar 1 groot station voor bussen en treinen dus als je daar niet bekent bent is het wel even zoeken. Maar uiteindelijk had ik mijn ticket en na een busreis van 8 uuur kwam ik eindelijk aan in hoedspruit! Daar stonden ze al op mij te wachten. Had nog even wat boodschappen gedaan en toen anderhalf uur rijden naar het project. Het ligt dus midden in de bush, en anderhalf uur van hoedspruit af. Best wel gaaf dus :) Onderweg hadden we best wel geluk want we hebben gelijk een cheetha, leeuwen eneen hyena gezien. Bij aankomst kregen we gelijk allemaal informatie en kregen we ons onderkomen te zien. Er is een speciaal huis voor de vrijwilligers, en het was wel mooi want er waren 2 andere vrijwilligers en die waren ook deze dag aangekomen. We hadden echt een leuk groepje met zijn 3en en vandaag ik 1tje vertrokken en er komen zo 5 franse dus ik ben benieuwd. De eerste paar dagen hebben we veel game drives gedaan en kregen we lessen oven de bush. Over de meest voorkomde antilope en de big 5, maar ook over bomen en planten. Mijn kennis is dus al aardig toegenomen. En dan bezig je ook eigenlijk hoe weinig je weet over bijvoorbeeld een leeuw. Erg interesant allemaal! Het project ligt precies naarst de olifanten rivier en het uitzicht is prachtig! De zonsondergang is ook altijd verbluffend, blijft elke dag weer mooi. In de rivier zitten veel nijlpaarden en ze maken regelmatig een geluid alsof ze je aan het uitlachen zijn. In plaats van mensen om je heen hoor je nu allerlei verschillende dieren. Het gebied waar Stuwig eco reserve ligt is aangesloten aan kruger dus alles loopt hier rond. Het is niet zo dat overal waar je kijkt je dieren ziet, sommige mensen denken dat. Het blijft dus elke keer weer bijzonder als je bijvoorbeeld een olifant ziet! Vooral de katten zijn erg moeilijk te spotten, ik heb get geluk dat ik op een uitkijkpunt op een waterplek in de avond een luipaard voorbij heb zien lopen. Wow dat was gaaf zeg, het is zoveel anders dan dat je ze in een dierentuin ziet! Ben ook een dag naar kruger geweest daar hebben we een hyena, buffalo, olifanten, leeuwen en een luipaard gezien. Vier van de big five dus. Was een bijzondere dag want we hadden die dag twee keer net een luipaard gemist en net voordat we het kruger park uitreden was er een dikke verversperring van auto's en als je dat ziet weer je dat het een luipaard of zoiets is. En het was er dus 1, maar dan is het nog de kunst om een plekje te vinden waar je hem kunt zien, gelukkig waren er mensen zo aardig om een plekje voor ons te maken en konden we eindelijk genieten wan een luipaard! Dat was echt een beloning:) Ik was zo geirriteerd dat we net twee keer die dag een luipaard gemist hadden en nu konden we hem eindelijk bewonderen!

We hebben ook gewerkt, en niet zo'n beetje ook. Er moest namelijk een dam hersteld worden. De hele dag stenen verschouwen, nou dat voel je de dag daarna wel! Voorlopig zijn we waarschijnlijk nog wel bezig om de dam volledig te herstellen. We worden begeleid door twee mensen die ranger in opleiding zijn. Zijn allebei heel gepasioneerd over de natuur, mooi om te zien! Gister hadden we ook weer een uitstapje, zijn naar een cheetha center geweest. Waar ze nu in totaal volgens mij iets van 40 cheetha's hebben en ook wilde honden. Die zijn vrij zeldzaam in het wild en had ze ook nog nooit in mijn leven gezien. Daarna zijn we naar een canyon geweest er zijn hier namelijk ook bergen! Aan het einde van de dag zijn we ook nog naar een reptilen center geweest en daar heb ik eenboa constrictorom mijn nek gehad. Best cool dus:)

Nog een super gafe ervaring was van een paar dagen geleden toen we een night drive deden en 1 van de gitsen hoorde olifanten dus we stopte. Even later komen er meer dan 30 olifanten uit de bush lopen en ze gaan allemaal om ons heen staan! Ze stonden serieus als een halfe cirkel om de auto en maar twee meter van de auto. Zo mijn hart ging wel even wat harder kloppen zeg :O En toen kwam er ook nog een baby olifantje dichterbij en die moeder was er natuurlijk niet blij mee maar gelukkig bleef ze rustig en na nog een aantal keer omkijken gingen de olifanten langzaam maar zeker verder met hun bezigheden! Poeh dat is intimiderent zeg, dat maakt de bush ook zo gaaf. Je weet nooit wat je te wachten staat! Het enige wat ik echt nog graag wil zien is een Witte neushoorn van dichtbij. Maarja je weet het nooit dus we zien wel.

Ik wou iedereen nog even bedanken voor alle leuke reacties! :)

Josette

Wow Trekker! Klinkt super! Wij missen je hier allemaal heel erg, maar zo te zien heb jij weinig tijd om aan thuis te denken, haha. Heel veel plezier nog, voor je het weet is het alweer voorbij. Geniet er nog even van!

Nanda

He luc, wat gaaf allemaal! Volgens mij heb je het best naar je zin daar! Greetz van nanda.

Dorien

Hey broertje ;)

Leuk om je verhaal te lezen en te weten waar je allemaal mee bezig bent! Ik kijk uit naar de volgende. Voor mij zit het er bijna op, ben er klaar voor om naar huis te gaan. We zijn dit weekend twee keer uit geweest, dat was erg leuk. Ik spreek je weer als je terug bent.

Liefs

papa

Hoi Luc ouwe rakker,
Fijn om je bericht te lezen met wat je beleeft hebt.
Wat een ervaring om zo met dieren om te gaan.
Gelukkig heb je het naar de zin en hopelijk vind je het toch fijn om straks naar huis te komen.
Een goede tijd daar verder en succes Luc.

Alice

Fijn om steeds wat van je te horen Luc. Wat een belevenis. Ik ben heel benieuwd naar je foto's. Geniet nog maar even van deze bijzondere reis! xxx mama

anita

Hey Luc, wat ontzettend gaaf !!! Wat een ervaring, dit vergeet je je hele leven niet meer en heb je toch maar mooi meegemaakt en ervaren. Nog twee weken genieten en hopen dat je die witte neushoorn nog ziet dan is je reis compleet. Geniet ervan en tot over 2 weken. Liefs Anita

Chiel

Luc! Wat een top verhaal weer. Leef helemaal met je mee. Je maakt me nieuwsgierig naar nog meer verhalen en foto's. Wij kunnen niet wachten tot je terug bent, maar ik hoop dat het voor jouw gevoel nog heel lang duurt en dat je intens gaat genieten van je laatste weken. Toi toi toi!

Ria

Hoi Luc, ik geniet van je verhalen via de site, ik kan bijna niet geloven dat je dit allemaal meemaakt. ik ben ben reuze benieuwd naar je foto's en natuurlijk je verhalen in de live version.Ik wens je nog heel veel plezier in de laatste week ( en een beetje) van je verblijf in het verre Afrika. Maar voor nu .... geniet er nog van

Oom Kees en tante Corrie

He hallo bushdriver, wat een experimenten zeg, je bent echt een bofkont om zoveel dieren te hebben gezien in hun habitat. De tijd voor je vliegt voorbij natuurlijk en als je dan straks aan moeders keukentafel zit en je je foto's bekijkt kun je nauwelijks bevatten dat je dat allemaal heb meegemaakt in zo'n korte periode. Geniet nog van je laatste week en we horen graag nog wat van je liefs van ons.